RECENZIA Orgovánové dievčatá: Kniha o II. svetovej vojne vznikala celé roky. Prekvapivý výsledok v tebe zanechá silný dojem

Zdroj Zdroj: topky.sk     18.06.2019 (12:00)     Sekcia kultura

BRATISLAVA - Vždy ma fascinovala téma II. svetovej vojny, osobitne však toho, čím všetkým si museli prejsť väzni v koncentračných táboroch. Videla som množstvo dokumentov týkajúcich sa tejto problematiky a prečítala som snáď všetko, čo sa dalo. Keď sa mi do rúk dostala kniha Orgovánové dievčatá od autorky Marthy Hallovej Kellyovej, mala som pocit, že ma už nič nemôže prekvapiť. Avšak pútavý štýl a reálnosť, s ktorou opisuje hrôzy koncentračného tábora mi ukázali, ako veľmi som sa mýlila. Táto kniha je klenot, ktorý vyniká nad všetkými ostatnými a aj preto sa ju oplatí prečítať. čítaj celý článok

Etarget REKLAMA
 
Ďalšie články
 

Martha Kellyová Hallová: Orgovánové dievčatá

Zdroj Zdroj: pravda.sk     06.06.2019 (05:00)     Sekcia kultura

Newyorská organizátorka spoločenských podujatí Caroline Ferridayová má plné ruky práce na francúzskom konzuláte a na obzore sa črtá nový ľúbostný vzťah.

 

Martin Zaiček, Andrea Kalinová, Petra Hlaváčková (eds.): Architektúra starostlivosti

Zdroj Zdroj: pravda.sk     05.10.2019 (05:00)     Sekcia kultura

Kniha odkazuje k fenoménu kúpeľníctva na území dnešného Slovenska v období po druhej svetovej vojne, neopomína však ani tému vnímania tela, regenerácie a spôsobu života.

 

Recenzia: Hra o tebe, ktorý chceš byť sám sebou!

Zdroj Zdroj: pravda.sk     20.03.2019 (09:00)     Sekcia kultura

Nitrianske publikum prijalo inscenáciu Prízraky so sympatiami, čo hre možno zaručí dlhú životnosť na javisku Starého divadla.

 

Karikatúra Hitlera vznikala aj v Čechách. Nový film o druhej svetovej šokuje

Zdroj Zdroj: pravda.sk     09.09.2019 (16:00)     Sekcia kultura

Režisér Thora čoskoro ponúkne bláznivý pohľad na druhú svetovú vojnu a Hitlera samotného. Film Jojo Rabbit sa nakrúcal aj v Čechách.

 

Recenzia: Loli paradička pobaví aj chytí za srdce

Zdroj Zdroj: pravda.sk     23.07.2019 (12:00)     Sekcia kultura

Autentickosť, humor, srdce, posolstvo. Taký silný debut tu už dlho nebol, a je možné, že dlho znova nebude.

 

Kateřina Tučková: Vyhnanie Gerty Schnirch

Zdroj Zdroj: pravda.sk     03.04.2019 (05:00)     Sekcia kultura

Debutová kniha dnes už známej a úspešnej českej autorky sa vracia v čase do dní na konci druhej svetovej vojny.

 

Recenzia: O stratách aj druhej šanci

Zdroj Zdroj: pravda.sk     05.07.2019 (09:00)     Sekcia kultura

Počas druhej svetovej vojny bojoval na strane Hitlera, neskôr sa stal futbalovou hviezdou Manchestru City a pre mnohých Britov dokonca hrdinom.

 

Silný príbeh o prežití Dievča v zelenom svetri

Zdroj Zdroj: 24hod.sk     04.10.2019 (14:20)     Sekcia kultura

Kniha Dievča v zelenom svetri sú dojímavé spomienky poľskej rodiny, ktorej sa podarilo uniknúť nacistickej likvidácii.

 

Móda mala vďaka Karolovi Kállayovi svetový šmrnc aj v socializme

Zdroj Zdroj: dennikn.sk     24.10.2019 (17:39)     Sekcia kultura

Karol Kállay bol vyzdvihovaný najmä pre reportážne fotky. Tridsať rokov však na svetovej úrovni fotil aj módu. Teraz to mapuje nová kniha Zaostrené na krásu.

 

RECENZIA Bohmi opovrhovaná, smrteľníkmi milovaná: Napínavý epos o mocnej Kirké nebudeš chcieť pustiť z ruky

Zdroj Zdroj: topky.sk     10.07.2019 (14:00)     Sekcia kultura

BRATISLAVA - #Nymfa Kirké, jediné nepodarené dieťa boha Slnka a najmocnejšieho z Titanov Helia a nymfy Persy. Je zvláštne dievča so žltými očami a čudesne škrekľavým hlasom, ktoré po svojich rodičoch nepodedilo nič pozoruhodné. Prvý dojem však môže klamať, a tak je tomu aj v tomto prípade. Úchvatný román vyžarujúci rovnaké kúzlo ako vekmi obávaná čarodejnica z Odysey je z môjho pohľadu úplný strop, čo sa týka mytologických románov.

Slová ubližujú ako zbrane, ticho však bolí rovnako

Kniha: Spoločné korene, spoločný hlas

Kniha týždňa: O čo ide, ak vôbec

Kniha týždňa: Verše podobné dobre naladeným vtákom

Kniha D. Hrušovského je aj dokumentom o živote v komunizme

Výtvarné umenie stalinizmu mapuje kniha Alexandy Kusej

Filmári v priamom prenose odkázali, že v tejto krajine ešte nie je všetko, ako má byť. Filmom roka je Tlmočník

Kniha týždňa: Houellebecqove obsesie a kritika Západu

Kniha Nedopovedané príbehy opisuje holokaust, ale aj túžbu po živote

Zvláštna láska, zvláštna vojna

Kniha hodiniek z Betliara. Klenot, čo u nás nemá obdobu

Kniha Trnava a Trnavčania obsahuje aj fotografie zo súkromných albumov

Ty by si ma nakrúcal, keby mi bolo takto zle? Výnimočne silný film o Andrejovi Bánovi

Vily nad Bratislavou sa po novom zmestia aj do kabelky

Guinnessova kniha uznala za najstaršiu osobu 116-ročnú Japonku

Nikdy ste neboli v galérii? Táto kniha vás tam možno privedie

Kniha, akých na Slovensku nie je veľa. Poézia v krojoch - Kroje v poézii

Činohra SND uviedla premiéru inscenácie Celé zle

Budú aj nový Top Gun parodovať? Tom Cruise chce urobiť dojem na starých stíhačkách

Film o Baťovi je poetickou poctou, surreálny dojem mu dodal Bolek Polívka

Ozzy Osbourne zo zdravotných dôvodov zrušil celé európske turné

Žijú inde, ale na víkendy chodievajú domov a rozhodli sa spojiť celé mesto

Udelili ceny Najkrajšie knihy Slovenska 2018

Vo svete uspeli, doma v Československu boli doteraz takmer zabudnutí. Príbeh Ascherovcov je ako detektívka

Dystopická budúcnosť: Slováci fušujú premenu človeka na robota, tínedžeri môžu nosiť filtre na tvári

RECENZIA Toy Story 4 ťa vezme naspäť do detstva: Nádherná animácia a skvelý príbeh ťa citovo vyžmýkajú a ty to budeš milovať

Naučia vás, na čo všetko je dobrý poriadny kuchynský nôž (recenzia)

Civilizácia: O vojne a mieri na Donbase

Prvá knihá série Lux - Obsidián

Kniha o architektúre slovenských kúpeľov

Vojna vo Vietname: Bol som tu, videl som ju, padám odtiaľto

Kniha mesiaca: Frantumaglia

Peter Macsovszky: Kniha nezanikla

Recenzia: Keď bolí telo aj duša

 
Počasie Kurzy

1 € = 27.453   CZK

1 € = 0.7276   GBP

1 € = 1.0736   CHF

1 € = 4.1582   PLN

1 € = 1.1168   USD

Program

Markíza02:55 Šiesty zmysel

 

Jednotka03:00 Dámsky klub

 

Dvojka

 

JOJ03:55 MOJA MAMA VARÍ LEPŠIE AKO TVOJA

 

Kompletný tv program

Reality Horoskopy